Flutter

Door qless op woensdag 5 december 2018 12:09 - Reacties (4)
Categorie: -, Views: 17.545

Zo nu eens geen fotos, maar software ontwikkelingen. Op de homepage stond er nog niks over, dus probeer ik het eens.


Wat is flutter?

Flutter is een nieuwe manier om iOS en Android applicaties te bouwen. Flutter is een framework, gemaakt door Google, bestaande uit een aantal componenten. Uiteindelijke app is native ARM code, maar gebruikt geen os elementen, maar tekent alles zelf.

Programmeren in gebeurt in Dart, en alles in flutter is een widget. Een widget kan een Text element zijn, of een Container. Widgets kunnen zelf weer een of meerdere kinderen hebben. Zo bouw je dan de app en user interface.Widgets zijn er in twee smaken, stateless en statefull. Stateful widgets worden hertekend als de state wijzigt.

Voordeel van het zelf renderen is dat flutter widgets niet afhankelijk zijn van os versie.

Voor de developer is de hot-reload wel een hele mooie feature. Niet meer eerst compilen en dan vijf schermen doorklikken, maar direct zien wat er gebeurd. Ook vindt ik het nu veel makkelijker om de UI wat fancier te maken met animaties e.d. zonder dat het veel werk is en performance kost.


Waarom nu?

Sinds gisteren is versie 1.0 vrij gegeven, dus een mooi moment voor een blogstukje. Zelf ben ik pas sinds kort hiermee aan het spelen. Er staan al een flink aantal apps in de beide app stores die zijn gemaakt met flutter.


Google?

Waarom Google flutter gemaakt heeft? Ik zelf denk vooral om te zorgen dat apps ook meteen voor Android beschikbaar zijn (sommige app developers maken eerst iOS versie, natuurlijk gebeurd het omgekeerde ook) en omdat hiermee direct een heleboel apps geschikt zouden zijn voor Fuchsia, Google's nieuwe OS. Gelukkig is heel het framework opensource.


Native?

Flutter apps worden gecompiled naar ARM code, dus native. Geen webview en of javascript bridges. Al het tekenwerk gebeurd met de Skia 2d rendering engine. Uitgangspunt is dat de app altijd 60 fps zou moeten halen, en moet werken vanaf ios 8.x en android 4.1.x

Tijdens debugging draait de flutter app in een VM, om zo de hot reload mogelijk te maken.


Waar?

Op https://flutter.io natuurlijk.

En nu op iOS en Android. Er zijn al beta's met Flutter op de desktop, op de pi, en zelfs (project Hummingbird) op de browser (met native html en js)

Volgende: Eerste review 03-04 Eerste review
Volgende: Updates 03-12 Updates

Reacties


Door Tweakers user Teaclo, woensdag 5 december 2018 21:22

Wat een bizare naam voor een framework.. Flutter


Door Tweakers user codebeat, zaterdag 15 december 2018 19:17

O jee, wéér een framework, heb er tijd geleden een stukje over geschreven. Zo moe van al die frameworks, echt. Ben je net ergens in thuis, komen ze weer met wat 'nieuws'. In feite is het niet echt nieuw maar wél weer héél anders. Gooi je bestaande code en bibliotheken maar in de prullenbak. Als iedereen weer op deze hype 'springt' staat er straks weer een framework vereist bij een vacature, kom je niet binnen als je het niet beheerst.

Gary Wisniewski schreef er in 2016 ook nog een mooi artikel over, zie:
https://medium.com/@garyw...amework-hell-aa54a9b5d4fd

Blijf er bij dat apps ontwikkelen in de 'oertalen' html, css en js toch het beste is, kan overal draaien, GUI is scalable en als je hardware features nodig hebt kun je deze interfacen van/naar een specifiek platform. En nee, dan bedoel ik niet Phonegap ofzo, moet je gewoon zelf doen. Gaat je code ontzettend lang mee en gemakkelijk te porten en voorkom je dat je code in de kliko verdwijnt omdat Google weer eens de stekker eruit trekt.

Door Tweakers user terracide, maandag 25 februari 2019 20:26

Teaclo schreef op woensdag 5 december 2018 @ 21:22:
Wat een bizare naam voor een framework.. Flutter
Logische naam toch... Een nieuw framework maar deze keer is ie "Flutter" dan de anderen :+

Reageren is niet meer mogelijk